ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulb. pt. sol. orala

Producator:
Disponibil doar in farmaciile fizice - Contact
ANMDMR Raporteaza o reactie adversa

Pagina actualizata la data de 26.02.2020

Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului.
Momentan, medicamentele OTC sunt disponibile doar in farmaciile fizice Farmacia la Pret Mic.

ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulbere pentru solutie orala - Farmacia la pret mic

ACC 200 mg fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator precum: sinuzita cronica si acuta, laringita, otita medie.


ACC 200 mg pulbere pentru solutie orala are rolul de a usura expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii cronice ori acute, insotite de tulburari in transportul mucusului, precum: astm bronsic, bronsita acuta.

Nu este indicata administrarea ACC 200 mg pulbere pentru solutie orala in situatia in care va confruntati cu ulcer peptic activ, la copiii cu varsta mai mica de 2 ani sau daca stiti ca sunteti hipersensibil la acetilcisteina ori la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

... Citeste mai mult

ACC 200 mg pulbere pentru solutie orala are in componenta o substanta activa numita acetilcisteina, dar si alte elemente precum: acid ascorbic, aroma de portocale, zahar si zaharina.

Referitor la conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor, nu sunt cunoscute efecte adverse care sa perturbe desfasurarea normala a activitatilor. 

... Citeste mai putin
Produsul ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulbere pentru solutie orala face parte din categoria OTC - Medicamente fara prescriptie - Raceala, gripa si tuse - Tuse productiva - ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulbere pentru solutie orala

Acetilcisteina este indicată ca terapie mucolitică în afecţiuni respiratorii (bronşită acută, bronşiectazii, bronşita cronică şi acutizările acesteia, mucoviscidoză) caracterizate de hipersecreţie densă şi vâscoasă.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

ACC 200 mg pulbere pentru soluţie orală

Acetilcisteină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Dacă după 4-5 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui

medic.

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este ACC şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ACC

3. Cum să luaţi ACC

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează ACC

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este ACC şi pentru ce se utilizează

ACC fluidifică mucusul vâscos în cazul afecţiunilor tractului respirator: laringită, sinuzită acută şi cronică, otită medie.

ACC facilitează tusea şi expectoraţia secreţiilor în cazul afecţiunilor respiratorii acute şi cronice acompaniate de tulburări în formarea şi transportul mucusului: bronşită acută, bronşită astmatiformă, în acutizările bronho-pneumopatiei cronice, bronşiectazii, mucoviscidoză, astm bronşic.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ACC

Nu utilizaţi ACC

dacă sunteţi alergic la acetilcisteină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

dacă aveți ulcer peptic activ

la copiii cu vârsta sub 2 ani.

Atenţionări şi precauţii

Se recomandă prudenţă dacă acetilcisteina se utilizează în astmul bronşic sau la pacienţii cu ulcere evidenţiate anamnestic.

Reacţiile adverse cutanate cum sunt sindromul Stevens-Johnson şi sindromul Lyell s-au raportat foarte rar în asociere cu acetilcisteina. Dacă apar modificări cutanate sau mucoase noi, trebuie să vă adresaţi fără întârziere unui medic şi administrarea acetilcisteinei trebuie întreruptă.

ACC împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Utilizarea asociată de acetilcisteină şi medicamente antitusive poate provoca o congestie secretorie periculoasă datorită unui reflex redus al tusei, de aceea, o astfel de terapie asociată trebuie să aibă la bază o indicaţie terapeutică precisă.

Rapoartele asupra inactivării antibioticelor de către acetilcisteină sunt bazate numai pe experimentele in vitro, în care substanţele relevante au fost combinate direct. Din motive de siguranţă, antibioticele trebuie administrate separat şi la un interval de cel puţin 2 ore. Acest lucru nu se aplică medicamentelor conţinând substanţa activă cefiximă sau loracarbef.

Acetilcisteina poate potența efectul vasodilatator al nitroglicerinei. Se recomandă prudență.

Utilizarea ACC cu alimente şi băuturi

Efectul mucolitic al acetilcisteinei este crescut de aportul de lichide.

ACC se poate utiliza împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina și alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu sunt disponibile suficiente date referitoare la utilizarea acetilcisteinei la femeile gravide. Studiile experimentale la animale nu sugerează efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionale/fetale, nașterii sau dezvoltării post-natale. Acetilcisteina trebuie utilizată în timpul sarcinii după evaluarea strictă a raportului beneficiu-risc.

Alăptarea

Nu sunt disponibile informații referitoare la excreția în laptele matern. Acetilcisteina trebuie utilizată în timpul alăptării numai după evaluarea strictă a raportului beneficiu-risc.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunosc efectele asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

ACC conţine zahăr.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Atenţionare pentru pacienţii cu diabet zaharat: 3 g (1 plic) pulbere pentru soluţie orală conţin carbohidraţi 0,23 unităţi de pâine (2,717 g zahăr).

3. Cum să luaţi ACC

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă nu este altfel prescris de către medicul dumneavoastră, doza uzuală este

Vârsta

Doza zilnică totală

 

Administraţi ACC pulbere pentru soluţie orală la copii

Copii cu vârsta sub 2 ani

cu vârsta sub 2 ani numai la recomandarea medicului,

deoarece nu există suficientă experienţă cu privire la

 

 

administrarea acetilcisteinei la acest grup de vârstă.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate pe aparate, organe şi sisteme şi prezentate în funcţie de frecvenţă, utilizând următoarea convenţie:
Foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10)
Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
Mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)

Copii cu vârsta între 2 şi 6 ani

Se recomandă administrarea formelor farmaceutice cu

concentraţii adecvate.

 

Copii şi adolescenţi cu vârsta între 6-14 ani

Un plic de 2 ori pe zi (echivalent cu 400 mg

 

acetilcisteină)

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 14 ani

Un plic de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 400-600 mg

 

acetilcisteină)

Mod de administrare

ACC pulbere pentru soluţie orală se administrează după mese.

Vă rugăm să dizolvaţi pulberea într-un pahar cu apă şi să beţi în totalitate conţinutul paharului.

Durata administrării

Dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau nu se ameliorează după 4-5 zile, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul ACC pulbere pentru soluţie orală este prea puternic sau prea slab.

În bronşita cronică şi mucoviscidoză este necesar un tratament de lungă durată în scop profilactic.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din ACC

Nu s-au observat cazuri de supradozaj în cazul administrării formelor orale de acetilcisteină. Voluntarii au fost trataţi cu acetilcisteină 11,6 g/zi, timp de 3 luni, fără a se observa nicio reacţie adversă. Dozele orale de până la 500 mg acetilcisteină/kg au fost tolerate fără prezenţa oricărui semn de intoxicaţie.

Simptome ale intoxicaţiei

Supradozajul poate determina simptome gastro-intestinale cum sunt greaţa, vărsăturile şi diareea. Nou- născuţii pot prezenta hipersecreţie.

Tratamentul intoxicaţiei

Măsurile terapeutice depind de simptomele prezente.

Există experienţă referitoare la tratamentul intravenos cu acetilcisteină al intoxicaţiei cu paracetamol la om efectuat cu doze de maxim 30 mg acetilcisteină. Administrarea intravenoasă a unor doze extrem de mari de acetilcisteină în special rapid, a determinat reacţii anafilactoide parţial reversibile. În cazul unei administrări masive pe cale intravenoasă s-au observat convulsii epileptice şi edem cerebral.

Dacă uitaţi să utilizaţi ACC

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de ACC pulbere pentru soluţie orală sau aţi utilizat prea puţin, vă rugăm să continuaţi să luaţi următoarea doză conform programului obişnuit de administrare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vămedicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Foarte rare

care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse mai puţin frecvente

reacții de hipersensibilitate,

dureri de cap,

zgomote în urechi,

bătăi rapide ale inimii,

tensiune arterială mică,

greață,

vărsături,

diaree,

dureri abdominale,

urticarie,

erupție pe piele,

umflarea feţei, buzelor, gâtului,

mâncărimi,

exantem,

febră.

Reacţii adverse rare

dispnee,

bronhospasm,

dispepsie.

Reacţii adverse foarte rare

șoc anafilactic,

- reacții anafilactice/anafilactoide,

hemoragie.

Reacţii adverse cu frecvență necunoscută

edem facial.

Scăderea agregării plachetare în prezența acetilcisteinei a fost confirmată de diferite studii. Relevanța clinică nu a fost încă clarificată până în prezent.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează ACC

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A nu se păstra la temperaturi peste 30° C.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine ACC

Substanţa activă este acetilcisteina. Un plic unidoză (3 g) conţine acetilcisteină 200 mg.

Celelalte componente sunt: zahăr, acid ascorbic, zaharină, aromă de portocale.

Cum arată ACC şi conţinutul ambalajului

ACC 200 mg este o pulbere de culoare albă până la gălbuie, cu aglomerări parţiale, cu miros de portocale.

După reconstituire soluţia este incoloră, slab opalescentă.

Cutie cu 20 plicuri unidoză din PE-Al-hârtie conţinând câte 3 g pulbere pentru soluţie orală.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Hexal AG,

Industriestrasse 25, 83067 Holzkirchen, Germania

Fabricantul

Salutas Pharma GmbH

Otto von Guericke Allee 1, 39179 Barleben, Germania

LINDOPHARM GmbH

Neustrasse 82, 40721 Hilden, Germania

Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Sandoz Pharma Services

Calea Floreasca, nr. 169A, 014459

Clădirea A, etaj 1,

Bucureşti, sector 1

România

Tel: +40 21 4075160

Acest prospect a fost aprobat în octombrie 2017.

Momentan nu sunt pareri. Parerea ta e importanta si pentru ceilalti! Ai folosit acest produs?

Spune-ti parerea

Scrie o parere
ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulbere pentru solutie orala

ACC lamaie si miere 200 mg x 20 plicuri x 3 g pulbere pentru solutie orala

ACC 200 mg fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator precum: sinuzita cronica si acuta, laringita, otita medie.

Utilizam datele tale in scopul trimiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Expectorante raceala si gripa
newsletter