Betadine 200 mg, 14 ovule

ANMDMR Raporteaza o reactie adversa

Pagina actualizata la data de 03.06.2020

Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului.

Acest produs nu mai face parte din oferta FarmaciaLaPretMic.ro

- Farmacia la pret mic

Ce este Betadine şi pentru ce se utilizează

Betadine conţine ca substanţă activă iodul liber. Acesta este un antiseptic care distruge bacterii, fungi şi unele protozoare.

Betadine este indicat în tratamentul vaginitelor acute şi cronice datorate infecţiilor mixte, infecţiilor nespecifice (vaginite bacteriene determinate de Gardnerella vaginalis), infecţiilor fungice, infecţiilor cu Trichomonas vaginalis, la adulţi.

Tratamentul infecţiilor vaginale secundare unor tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, la adulţi.

... Citeste mai mult

Pentru mai multe detalii consultati sectiunea de Prospect.


... Citeste mai putin
Produsul face parte din categoria Medicamente fara prescriptie - Afectiuni ginecologice - Micoze vaginale - Betadine 200 mg x 14 ovule

Tratamentul vaginitelor acute şi cronice datorate infecţiilor mixte, infecţiilor nespecifice (vaginite bacteriene determinate de Gardnerella vaginalis), infecţiilor fungice, infecţiilor cu Trichomonas vaginalis, la adulţi.
Tratamentul infecţiilor vaginale secundare unor tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, la adulţi.

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Betadine 200 mg ovule

Iod povidonă

 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

... Citeste mai mult

- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări

- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct.4.

- Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

 

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Betadine şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Betadine

3. Cum să utilizaţi Betadine

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Betadine

6. Conținutul ambalajului și alte informaţii

 

1. Ce este Betadine şi pentru ce se utilizează

Betadine conţine ca substanţă activă iodul liber. Acesta este un antiseptic care distruge bacterii, fungi şi unele protozoare.

Betadine este indicat în tratamentul vaginitelor acute şi cronice datorate infecţiilor mixte, infecţiilor nespecifice (vaginite bacteriene determinate de Gardnerella vaginalis), infecţiilor fungice, infecţiilor cu Trichomonas vaginalis, la adulţi.

Tratamentul infecţiilor vaginale secundare unor tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, la adulţi.

 

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Betadine

Nu utilizaţi Betadine

- dacă sunteţi alergică la iod povidonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);

- dacă aveți hipertiroidism (hiperactivitate a glandei tiroide);

- sau alte afecţiuni tiroidiene acute;

- înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv, scintigrafie;

- în inflamaţii ale pielii asemănătoare herpesului (dermatite herpetiforme Duhring);

Atenționări și precauții

Înainte să utilizaţi Betadine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Întrerupeți tratamentul în cazul apariției de iritații pe piele, dermatite de contact sau reacții de hipersensibilitate. Nu încălziți medicamentul înainte de utilizare. Nu lăsați la îndemâna copiilor.

La administrarea unor cantități mari de iod, pacienții cu gușă, noduli tiroidieni, sau alte afecțiuni non acute ale tiroidei prezintă risc de a dezvolta hiperactivitate a funcției tiroidei (hipertiroidism).

În lipsa unor indicații stricte, la această categorie de pacienți aplicarea soluției de iod povidonă nu trebuie să se facă pentru o perioadă lungă de timp și pe o suprafață mare a pielii. Chiar și după terminarea tratamentului trebuie urmărită o posibilă apariție a unor simptome de hipertiroidism și dacă este necesar trebuie monitorizată funcția tiroidei.

Tratamentul nu trebuie utilizat înainte sau după scintigrafie cu iod radioactiv sau tratament cu iod radioactiv pentru tratamentul carcinomului tiroidian.

Utilizați Betadine cu precauție dacă aveţi insuficienţă renală şi utilizaţi Betadine în mod repetat.

Evitaţi să utilizaţi Betadine împreună cu litiu.

Copii și adolescenți

Din cauza lipsei datelor privind siguranța și eficacitatea nu se recomandă utilizarea Betadine la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani.

Betadine împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Litiu: evitaţi utilizarea în același timp;

Utilizarea în același timp a medicamentelor pentru tratamentul rănilor pe bază de enzime duce la o scădere a efectelor terapeutice a ambelor substanțe.

Nu trebuie utilizate în același timp antiseptice care conţin mercur, săruri de argint, taurolidină sau peroxid de hidrogen şi soluţie alcoolică de acid benzoic deoarece pot reduce efectul ambelor substanţe.

Medicamentele care conțin iod povidonă atunci când sunt utilizate în același timp sau imediat după aplicarea pe aceeași suprafață sau pe suprafețe apropiate a antisepticelor care conțin octenidină pot determina decolorări întunecate trecătoare în zonele implicate.

Spermicidele şi medicamentele administrate pe cale vaginală (antifungice, antitricomoniazice, antibacteriene, antiseptice, antiherpetice, preparate locale cu estrogeni): orice tratament local pe cale vaginală poate inactiva contraceptivul local.

Iodul absorbit prin pielea intactă sau rănită poate să interacționeze cu rezultatele unor teste ale funcţiei tiroidiene.

În timpul utilizării iod povidonei cantitatea captată de iod de către glanda tiroidă poate fi mai mică; acest lucru poate duce la interferențe cu diverse investigații (scintigrafia tiroidiană, determinarea PBI [iodul legat de proteine], diagnosticarea cu ajutorul iodului radioactiv) și pot face imposibilă planificarea unui tratament cu iod al tiroidei (terapia cu iod radioactiv). Pentru a putea efectua o nouă scintigrafie trebuie să treacă un interval corespunzător de timp după terminarea tratamentului.

Iod povidona poate determina rezultate fals pozitive la anumite teste diagnostice cum sunt: detectarea sângerărilor oculte în fecale, detectarea sângelui în urină şi determinarea glucozei în urină.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea

În timpul sarcinii și alăptării iod povidona trebuie utilizată numai dacă este strict indicată și pe o perioadă minimă de timp.

În timpul sarcinii și alăptării nu trebuie administrate cantități mari de iod povidonă deoarece iodul trece prin placentă și în laptele matern și astfel poate determina creșterea sensibilității fătului sau nounăscutului la iod. Mai mult, iodul este concentrat în laptele matern comparativ cu concentrația din ser.

Utilizarea iod povidonei poate induce hipotiroidism trecător (activitate redusă a glandei tiroide) la făt sau nou născut. Poate fi necesar un control al funcției glandei tiroide a copilului. Trebuie neapărat evitată o posibilă ingestie orală a soluției de către sugar.

Fertilitatea

Medicamentele spermicide sau cele administrate intravaginal (antifungice, antitricomoniazice, antiseptice antibacteriene, antiherpetice, sau preparate locale cu estrogeni): orice tratament intravaginal cu acțiune locală poate inactiva contraceptivele locale.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Betadine nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

3. Cum să utilizaţi Betadine

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Este destinat pentru administrare intravaginală.

Adulţi: în infecţii uşoare se recomandă administrarea unui ovul Betadine o dată pe zi, timp de 7 zile şi prelungirea tratamentului cu încă 7 zile în cazul lipsei de răspuns la tratament sau în infecţii mai

  1. Înaintea administrării, se recomandă umectarea ovulului şi introducerea acestuia intravaginal profund, seara, înainte de culcare.

Se recomandă, de asemenea, utilizarea tampoanelor sanitare în timpul tratamentului.

Este importantă umectarea ovulului cu apă înaintea introducerii în vagin pentru a asigura dizolvarea optimă a substanţei active şi, de asemenea, a preveni iritaţia locală la nivelul mucoasei vaginale. Nu trebuie întreruptă utilizarea ovulului chiar dacă apar sângerări menstruale.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Nu se recomandă utilizarea Betadine ovule la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, datorită absenţei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Dacă utilizaţi mai mult Betadine decât trebuie

Dacă aţi utilizat mai mult Betadine decât trebuie pot să apară:

- gust metalic, secreţie salivară crescută, senzaţie de arsură sau durere la nivelul gâtului sau cavităţii bucale,

- iritaţii şi inflamaţii la nivelul ochiului,

- rinită acută şi simptome asemănătoare răcelii;

- reacţii la nivelul pielii,

- simptome abdominale, în special: greaţă, vărsături, diaree,

- insuficienţă renală, încetare patologică a urinării,

- colaps circulator,

- depresie, insomnie, impotenţă, dureri de cap,

- umflături la nivelul gâtului cu sufocare, edem pulmonar, dificultate la respiraţie, tulburări metabolice (acidoză metabolică, valori mari ale sodiului în sânge) şi insuficienţă renală.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă suspectaţi un supradozaj.

Dacă uitaţi să utilizaţi Betadine

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Evaluarea reacțiilor adverse se face având la bază următoarele frecvențe:

Reacții adverse rare (afectează 10 utilizatori din 10000):

Reacţii de hipersensibilitate, dermatite de contact (cu simptome cum sunt roșeață, vezicule mici și mâncărimi)

Reacții adverse foarte rare (afectează mai puțin de 1 utilizator din 10000):

Reacție anafilactică (reacție alergică gravă care poate determina dificultăți la respirație, amețeli, scăderea bruscă a tensiunii arteriale)

Hipertiroidism (hiperactivitate a glandei tiroide care poate determina creșterea poftei de mâncare, pierdere a greutății corporale, transpirații, bătăi rapide ale inimii sau stare de neliniște) la pacienții cu boli tiroidiene în trecut;

Angioedem (reacție alergică gravă care poate determina umflarea feței și a gâtului)

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

Hipotiroidism (activitate scăzută a glandei tiroide care poate determina oboseală, creștere a greutății corporale, bătăi rare ale inimii), care poate să apară după o utilizare prelungită sau extensivă a iod

povidonei;

Tulburări la nivelul rinichilor;

Arsură chimică a pielii (poate să apară la pregătirea preoperatorie cu soluție de uz extern)

Dezechilibru electrolitic, acidoză metabolică, insuficiență renală acută, osmolaritate anormală a sângelui (poate să apară la asimilarea unor cantități mari de iod povidonă).

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

 

5. Cum se păstrează Betadine

A se păstra la frigider (2º-8ºC), în ambalajul original.

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Betadine

- Substanţa activă este iod povidona. Un ovul conţine iod activ 20 mg sub formă de iod povidonă

200 mg.

- Celălalt component este macrogol 1000.

Cum arată Betadine şi conţinutul ambalajului

Betadine se prezintă sub formă de ovule în formă de torpilă, având culoarea brun roşcat.

Este amabalat în cutii cu 2 folii din PVC/PE a câte 7 ovule.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Egis Pharmaceuticals PLC

Keresztúri út 30-38

H-1106 Budapesta,

Ungaria

Fabricantul

Egis Pharmaceuticals PLC,

Mátyás király út 65 Körmend H-9900,

Ungaria

(sub licenţă MUNDIPHARMA AG, Basel, Elveţia)

 

Acest prospect a fost revizuit în Martie 2015

... Citeste mai putin

Momentan nu sunt pareri. Parerea ta e importanta si pentru ceilalti! Ai folosit acest produs?

Spune-ti parerea

Scrie o parere
Betadine 200 mg x 14 ovule

Betadine 200 mg x 14 ovule

Ce este Betadine şi pentru ce se utilizează

Betadine conţine ca substanţă activă iodul liber. Acesta este un antiseptic care distruge bacterii, fungi şi unele protozoare.

Betadine este indicat în tratamentul vaginitelor acute şi cronice datorate infecţiilor mixte, infecţiilor nespecifice (vaginite bacteriene determinate de Gardnerella vaginalis), infecţiilor fungice, infecţiilor cu Trichomonas vaginalis, la adulţi.

Tratamentul infecţiilor vaginale secundare unor tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, la adulţi.

Pentru mai multe detalii consultati sectiunea de Prospect.

Utilizam datele tale in scopul trimiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

solutie antiseptica si antimicot betadine ovule
newsletter