Infectiile urinare: ce sunt si care sunt simptomele?

Infectiile urinare: ce sunt si care sunt simptomele?

Ce este infectia urinara


Infectiile de tract urinar (ITU) apar atunci cand tractul urinar – steril, in conditii normale – este contaminat cu agenti patogeni (bacterii, ciuperci, paraziti).
In majoritatea cazurilor, infectiile urinare sunt urmarea infectarii cu Escherichia coli, o bacterie care populeaza tractul digestiv si care – mai ales in cazul femeilor, care au uretra de cinci ori mai scurta decat cea a barbatilor si, deci, mai aproape de orificiul anal – poate ajunge, prin uretra, in tractul urinar. Infectia se poate localiza la nivelul oricareia dintre partile componente ale tractului urinar: uretra sau vezica urinara (ITU joasa) si uretere si rinichi (ITU inalte).
Pe fondul diferentelor anatomice, femeile cu varste intre 20-50 de ani sunt de 50 de ori mai predispuse la a contracta infectii urinare, decat barbatii din aceeasi categorie de varsta. Dupa 50 de ani, raportul de vulnerabilitate la infectii urinare femei-barbati se inverseaza, din cauza cresterii frecventei bolilor de prostata.

Simptome infectii urinare


Manifestarile cu care se confrunta persoanele afectate variaza in functie de localizarea infectiei urinare: de la nevoie acuta si frecventa de urina, asociata cu senzatie de usturime si arsura la urinare (in uretrite), presiune si disconfort in partea de jos a abdomenului, asociata cu urinari frecvente si dureroase, chiar cu sange in unele cazuri (in cistite), pana la febra, frisoane, stari de greata si voma, precum si dureri la nivelul spatelui, pe partea rinichiului infectat (in pielonefrite).
Infectiile urinare pot aparea si pe fondul unor infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia, Herps simplex si altele), motiv pentru care disconfortul abdominal si usturimea la urinare pot fi considerate simptome de cauza genitala.

Tratament infectii urinare


Ca in orice alta patologie infectioasa, tratamentul infectiilor urinare incepe cu identificarea microbului care provoaca problemele. In acest sens, este nevoie ca o proba din prima urina a zilei – recoltata in conditii de perfecta igiena, din jetul de mijloc – sa fie dusa imediat la un laborator de analize.
Daca rezultatul de la urocultura arata o infectie, se va face antibiograma, pentru a sti exact la ce tip de antibiotic este sensibil microbul in cauza. De-abia dupa aceea, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic, pe o durata de sapte-zece zile.
Respectarea indicatiilor de administrare a antibioticului este importanta, pe moment, pentru succesul tratamentului si, pe termen lung, pentru a preveni aparitia efectului de rezistenta la antibioticul respectiv.
Pe langa tratamentul medicamentos propriu-zis, importante sunt si masurile de crestere a imunitatii generale (cu probiotice) si locale (comprimate, ceaiuri si suc de merisor, dar fara zahar!), precum si respectarea stricta a igienei locale.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Himalaya, Cystone, previne infectiile urinare, 60 tablete

Cystone este un remediu naturist, cu actiune antiseptica si...

46,40 RON
W Idelyn Urinal Akut, 10 capsule 1+1 Cadou

Urinal Akut este un supliment ce contribuie la functionarea normala a...

33,40 RON
Sunvert, 30 comprimate

Sunvert este un supliment alimentar 100 % natural ce conține Graminex,...

68,40 RON
newsletter