Uleiul de ricin: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui

Uleiul de ricin: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui

Uleiul de ricin are o istorie foarte controversata. Desi este foarte hidratant si nutritiv, este foarte vascos. Azi se cunosc proprietatile sale benefice pentru organism. El poate fi folosit pe piele ca atare, sau combinat cu alte uleiuri vegetale. Constituie o baza perfecta pentru diluarea uleiurilor esentiale. Este bogat in acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat, de tipul omega-9, ce actioneaza ca un umectant.

Printre principalele sale calitati si intrebuintari se numara: hidratarea si mentinerea nivelului ph-ului sanatos al pielii, ameliorarea unor probleme la nivelul tegumentului precum acneea, cicatricile, negii, bataturile, vergeturile, infectiile fungice, reduce inflamatiile gingivale. Care sunt beneficiile complete si cum trebuie folosit descopera din materialul urmator.

Istoria uleiului de ricin in diferite tratamente

Care sunt beneficiile uleiului de ricin pentru par

Care este rolul uleiului de ricin in viata noastra

Cum se foloseste corect uleiul de ricin

Istoria uleiului de ricin in diferite tratamente

Uleiul de ricin este extras din semintele plantei Ricinus communis si este folosit de mii de ani. Planta de ricin creste cu preponderenta in Africa, America de Sud si India. La momentul actual, India este cel mai mare producator de ulei de ricin din lume. Semintele de ricin contin o enzima toxica, numita ricin. Procesul de incalzire prin care trec semintele pentru extragerea uleiului dezactiveaza aceasta enzima, permitand ca uleiul sa fie folosit in siguranta. Mai intai, semintele sunt presate la rece, dupa care se aplica un procedeu ce presupune temperaturi inalte. De-a lungul istoriei, uleiul de ricin a fost folosit ca laxativ si pentru inducerea travaliului, iar azi are beneficii multiple in suplimente nutritive, igiena orala si tratamente dermato-cosmetice.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin pentru par

Se stie ca parul creste, in medie, aproximativ 1 cm pe luna si de la 50 si pana la 100 de fire de par cad in fiecare zi. Aceste aspecte sunt in stransa legatura cu fazele de crestere si regenerare ale parului, mai exact: faza anagena- de crestere, faza catagena- de tranzitie si faza telegena- de stagnare.

Faza anagena poate dura pana la 6 ani, timp in care 85% din fire cresc, in timp ce 10-25% se afla in faza telegena, prin urmare cad. Persoanele care au o faza anagena scurta nu se pot mandri cu o podoaba capilara bogata, asemenea persoanelor care au o faza telegena lunga. Prin urmare, pentru cresterea rapida a parului sunt necesare tratamente care sa favorizeze intreg procesul.

Uleiul de ricin este cunoscut din timpuri stravechi pentru beneficiile pe care le are pentru parul uman. Mai putin cunoscute sunt si proprietatile antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii ale uleiului de ricin ce ajuta sa prevenim boli precum dermatita seboreica la nivelul scalpului sau ajuta la preventia in lupta cu alte ciuperci sau paraziti. 

In plus, uleiul de ricin poate stimula microcirculatia sangelui de la nivelul scalpului. Iar acest lucru faciliteaza fluxul nutrientilor catre radacina catre varf, asigurandu-i firului hranirea si rezistenta. Asta il face mai sanatos si viguros. 

Daca ai inceput de calvitie sau simti ca pierzi par mai mult decat de obicei poti folosi uleiul de ricin si pentru recapatarea desimii parului, insa trebuie combinat cu ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau de ulei emu in proportie de 50%, deoarece cel de ricin den unul singur e foarte vascos. 

Uleiul de ricin ajuta si atunci cand vrei sa redai un aspect lucios si mai inchis al podoabei capilare. Nutrientii din compozitia uleiului de ricin retin umiditatea in interiorul firului, ajutand astfel toate firele sa para cu o nuanta mai inchisa.

Uleiul de ricin contine ingrediente ce pot preveni despicarea firelor, precum vitamine E, aminoacizi, sau acizi grasi Omega 6. Aceste substante penetreaza parul degradat si uscat, ajutand firul sa retina umezeala. Iar firele de par hidratate si sanatoase se rup mai greu.

Si daca tot am vorbit despre beneficiile uleiului de ricin pentru par, cateva insight-uri interesante despre parul uman.

  • Parul uman este compus in proportie de 89% din keratina, proteina din care sunt alcatuite si coarnele animalelor, copitele acestora, ghearele vulturilor, ciocurile de rata, penele pasarilor sau cochiliile unor insecte. Practic, parul uman are mai multe in comun cu animalele decat alte parti din organism.
  • Atunci cand este uda, o suvita de par se poate alungi cu 30%, de aceea ai mereu impresia ca parul tau este mai scurt dupa ce il usuci.
  • Parul creste mai repede pe timpul verii, asta pentru ca un climat cald stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului, accelerand cresterea parului. Altfel spus, daca n-ai rabdare sa iti creasca parul intr-un climat temperat alege o tara de la tropice sau cu climat oceanic unde Soarele apare mai des pe cer pana parul tau va avea lungimea pe care o doresti intr-un mod natural fara extensii.
  • Tot parul tau este mort, exceptie facand firele de par care se afla inca in epiderma scalpului tau.
  • Textura firului de par contine informatii cu privire la orice substanta ai in organism, firele de par fiind adesea folosite pentru depistarea consumului de droguri. In plus in par se stocheaza mult mai mult tot felul de substante si toxine fata de oricare celula din organism.
  • Singura informatie cu privire la organism pe care nu o poate furniza parul este sexul: structura firului de par a femeii este identica cu cea a barbatului.
  • Imediat ce un fir de par este smuls din foliculul de par, un alt fir incepe sa creasca.
  • Firele de par cresc pe toata suprafata corpului, exceptand palmele, talpile, pleoapele, buzele si membranele mucoase. Asta doar daca nu suferi de Hipertricoza. Vorbim de o boala rara care se remarca prin pilozitate excesiva. O afectiune rara care determina cresterea excesiva a parului pe toata suprafata corpului, mai ales pe toata fata, pometi, nas. Mai este cunoscuta si ca sindromul omului-lup. Hipertricoza se caracterizeaza prin cresterea excesiva a parului in locurile in care exista deja fire de par fine, deschise la culoare cum ar fi buza superioara sau de-a lungul liniei maxilarului.
  • Negru este cea mai comuna culoare a parului. Doar 1% din populatia lumii are parul rosu, in timp ce 2% din populatia lumii are parul blond.
  • Dupa maduva oasoasa, parul este al doilea cel mai rapid tesut uman din punct de vedere al cresterii.
  • O suvita de par este mai puternica decat un fir de cupru cu acelasi diametru. Fiecare fir de par poate sustine o greutate de 100 de grame, ceea ce inseamna ca podoaba capilara a unui om poate sustine greutatea a doi elefanti.

Care este rolul uleiului de ricin in viata noastra

Uleiul de ricin este un laxativ puternic, extrem de eficient in tratarea constipatiei. Pentru a trata aceasta problema este indicat sa luati cate o lingurita de ulei in fiecare dimineata. Il puteti consuma cu suc de portocale pentru un gust mai bun. De asemenea, uleiul de ricin se utilizeaza cu succes si impotriva parazitilor intestinali. Terapia, in acest caz, presupune administrarea lui in paralel cu seminte de dovleac. 

Uleiul de ricin are puternice proprietati antiinflamatorii, ceea ce il face ideal pentru masajul zilnic in lupta impotriva artritei. Este benefic pentru durerile articulare, inflamarea nervilor si durerile musculare.

Persoanele care se confrunta cu dureri de spate cum ar fi cele provocate de sciatica pot scapa de neplaceri cu ajutorul compreselor cu ulei de ricin. In plus, uleiul de ricin calmeaza iritatiile pielii. Este o solutie eficienta si la indemana si in caz de eczeme, degeraturi, arsuri, de rani superficiale sau piele uscata. Totodata, specialistii spun ca acest remediu ajuta si la combaterea acneei, la atenuarea petelor de batranete precum si la calmarea iritatiilor de la nivelul pielii. 

Va doriti gene mai lungi si mai groase? Nimic mai simplu, salvarea este tot uleiul de ricin. Se aplica pe gene in fiecare seara inainte de culcare, iar a doua zi de dimineata se spala cu grija fata. Uleiul de ricin pe langa faptul ca intareste genele are si un efect de alungire a acestora. Datorita nutrientilor continuti ingroasa rapid genele, acestea crescand mult mai repede, devenind astfel mai frumoase. 

De asemenea, daca aveti probleme cu sprancenele si vi se pare ca acestea sunt cam razlete, atunci solutia este tot uleiul de ricin. Acesta poate fi aplicat in fiecare seara, iar dimineata trebuie sa aveti grija sa curati fata in profunzime. Uleiul de ricin va va ajuta sa aveti sprancenele mult visate. Si asta nu e tot. Uleiul de ricin este util si pentru persoanele care au unghii care se exfoliaza sau se rup usor.

Cum se foloseste corect uleiul de ricin

Uleiul de ricin trebuie consumat cu moderatie. Femeile insarcinate si care alapteaza, persoanele cu blocaj intestinal, afectiuni inflamatorii ale intestinelor, apendicita sau dureri abdominale nu trebuie sa consume acest ulei, decat sub atenta supraveghere a medicului.

Consumul de ulei de ricin in cantitati mari este daunator organismului uman si poate conduce la reactii adverse. Printre acestea se numara crampele abdominale, diareea, ameteala, halucinatiile, greata, dureri in piept sau mancarimi.

In completare, cateva insight-uri interesante despre uleiul de ricin.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844#use

REFERINTE:

  • "What Makes Ricin So Deadly". Anthony Sabella. Retrieved 24 April 2013.
  • "EFSA Scientific Opinion: Ricin (from Ricinus communis) as undesirable substances in animal feed – Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain". EFSA Journal. 
  • Wright HT, Robertus JD (July 1987). "The intersubunit disulfide bridge of ricin is essential for cytotoxicity". Arch. Biochem. Biophys.
  • Lord MJ, Roberts LM (2005). "Ricin: structure, synthesis, and mode of action". In Raffael S, Schmitt M (eds.). Microbial Protein Toxins. Topics in Current Genetics. 11. Berlin: Springer. pp. 215–33. 
  • "P02879 Ricin precursor – Ricinus communis (Castor bean)". UniProtKB. UniProt Consortium.
  • Aplin PJ, Eliseo T (September 1997). "Ingestion of castor oil plant seeds". Med. J. Aust. 167
  • Weston SA, Tucker AD, Thatcher DR, Derbyshire DJ, Pauptit RA (December 1994). "X-ray structure of recombinant ricin A-chain at 1.8 A resolution". J. Mol. Biol. 244 (4): 410–22.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
CeraVe Crema hidratanta fata si corp, piele uscata, foarte uscata, 340 ml

Crema Hidratantă CeraVe are la bază o formulă care oferă hidratare pe...

51,40 RON
CeraVe Lotiune hidratanta fata si corp, piele uscata si foarte uscata 473 ml

Loțiunea Hidratantă CeraVe are la bază o formulă unică, lejeră ce oferă...

51,40 RON
Crema cu Vitamina A + E + C, 50 ml Vitalia K

Crema cu vitaminele A, E si C Santaderm® este potrivita pielii uscate si...

4,90 RON
newsletter