Uleiul de argan: cum se foloseste si ce beneficii are

Uleiul de argan: cum se foloseste si ce  beneficii are

Uleiul de argan (Argania Spinosa) mai este cunoscut drept uleiul Marocului, „lichidul de aur” al Africii, sau, simplu, ulei de argan. Nu intamplator denumirea lui are legatura cu o tara din nordul Africii. Uleiul de argan este folosit in Maroc de secole, pentru diferite intrebuintari si terapii. Uleiul de argan este atat de sanatos pentru parul tau si atat de cautat pentru proprietatile sale curative deoarece contine substante.

In Uleiul de argan avem substante precum: Omega 6, cunoscut si sub denumirea de acid linoleic, ce impiedica actiunile nocive ale radicalilor liberi si ajuta celulele să se regenereze; Acidul oleic sau Omega 9 benefic in special pentru sistemul cardiovascular; Acid stearic si acid palmitic, doua substante folosite des in industria cosmetica; Vitamina E (tocoferoli), prezenta in acest tip de ulei intr-una dintre cele mai mari concentratii dintre toate alimentele existente. Dar despre toate beneficiile acestui ulei in articolul care urmeaza.

Istoria uleiului de argan in diferite tratamente

Care sunt beneficiile uleiului de argan pentru organism 

Care este rolul uleiului de argan in viata noastra 

Cum sa folosesti corect uleiul de argan

Istoria uleiului de argan in diferite tratamente

Uleiul de argan este produs in partea de sud-vest a Marocului. Cea mai intensa parte din extractia de ulei este indepartarea pulpei moi si craparea manuala, intre doua pietre. Semintele sunt apoi indepartate si prajite usor. Tehnica traditionala de extractie a uleiului este de a macina semintele prajite pentru a le lipi, cu putina apa, intr-un vas rotund de piatra. Pasta este apoi stoarse manual pentru a extrage uleiul. Uleiul produs in acest mod poate fi depozitat si folosit timp de 3-6 luni si va fi produs dupa cum este necesar in familie, dintr-un depozit de samburi, care se va pastra timp de 20 de ani nedeschis.

Un litru de ulei de argan se obtine din 2,5 kg de seminte, adica 50 kg de fructe, respectiv 6-7 arbori (fiecare arbore producand 6-8 kg de fructe). Marocanii folosesc cu grija pietrele pentru a zdrobi fructele si pentru a nu deteriora semintele din interior. Pulpa fructelor este data la animale, nefiind comestibila pentru oameni.

Uleiul de argan folosit in cosmetica nu are un miros atat de puternic precum cel alimentar (cand semintele sunt prajite inainte de presarea mecanica), iar culoarea este galben aurie. In orice caz, intregul proces se desfasoara manual, pentru a nu se altera calitatea uleiului. Daca observi cateva urme de sedimente in sticla cu ulei de argan cumparata, asta certifica faptul ca uleiul este autentic.

Care sunt beneficiile uleiului de argan pentru organism

Uleiul de argan este cel mai rar din lume, denumit „aurul Marocului”: pentru a se obtine un litru de ulei, este necesara o cantitate de 30 kg de samburi de argan, ceea ce constituie productia a cca. 6 arbori de argan. In plus, este nevoie de aproximativ sase ani pentru a se obtine prima recolta de fructe de argan de la un arbore. Uleiul de argan are culoarea galben deschis si transparent, cu gust si miros parfumate subtil. Este extrem de bogat in vitamina A, E si F, foarte bogat in acizi grasi mono si poli-nesaturati, acid linoleic si steroli, are proprietati antioxidante mult peste medie. Este folosit in cosmetica in stare naturala sau in componenta diferitor creme. 

Uleiul de argan conține:

44% acid oleic acid
30% acid alfa-linolenic
12% acid palmitic
6% acid stearidonic
5% acid linoleic
3% acid miristic

Uleiul de argan este balsamul ideal pentru par. Repara parul deteriorat, il hidrateaza, accelereaza cresterea si il face stralucitor. Fiind 100% natural, bogat in vitamina E si antioxidanti, uleiul de argan poate fi folosit si ca balsam, dar si ca sampon, masca pentru par sau agent pentru coafare. Este suficient sa pui cateva picaturi de ulei de argan pur in palme si sa-l intinzi pe parul umed.

Uleiul de argan hidratant natural pentru piele. Are acest beneficiu datorita continului ridicat de vitamina E. Se absoarbe cu usurinta si nu irita in niciun fel pielea. Este usor de folosit pe tot corpul, inclusiv pe fata si pe gat.

Produsul ideal anti-imbatranire. Actioneaza ca un hidratant eficient, dar poate, de asemenea, sa reduca vizibilitatea ridurilor. Efectul sau antioxidant face ca uleiul de argan sa fie produsul ideal anti-imbatranire, restabilind elasticitatea pielii. Maseaza fata si gatul cu cateva picaturi de ulei de argan, inainte de culcare.

Repara pielea uscata si iritata. Vitamina E si acizii grasi din uleiul de argan sunt excelenti pentru repararea pielii deteriorate. Uleiul de argan contine si ingrediente care calmeaza pielea. Cateva picaturi si masarea usoara a pielii afectate vor face minuni. Este ideal pentru unghiile fragile, mainile uscate, buzele si calcaiele crapate.

Tratament eficient contra acneei. Uleiul de argan contine si antioxidanti care ajuta la vindecarea celulelor pielii deteriorate si la reducerea inflamatiei. Pune cateva picaturi de ulei de argan pe zona afectata de acnee (dupa ce a fost mai intai curatata si uscata). Se repeta de doua ori pe zi, substantele nutritive restabilind echilibrul tenului gras sau uscat.

Care este rolul uleiului de argan in viata noastra

Dupa cum am discutat anterior, uleiul de argan are o folosire pe scara larga de mii de ani iar rolul sau pentru organismul uman si viata noastra e mai complex decat se credea. Pescurt, uleiul de argan are rol de:

  • Emolient - Este un bun hidratant.
  • Cicatrizant - Este un bun de vindecare a ranilor.
  • Anti-Sebumul - Un studiu a demonstat ca aplicarea unui ulei de argan cosmetic natural (local) de doua ori pe zi, timp de o luna reduce cantitatea de sebum (uleiul natural al pielii). Poate fi folosit cu succes pentru tratarea acneei in mod natural.
  • Anti-imbatranire - Aplicarea uleiului de argan regulat pe piele poate ajuta la mentinerea pielii puternice si sanatoase.
  • Antioxidant - Este un antioxidant foarte bun care reduce efectele radicalilor liberi atat in ​​exterior cat si in interior.
  • Hepatoprotector - Protejeaza ficatul. (ulei de argan comestibil)
  • Anti-diabetic - Uleiul de argan a demonstrat efectul sau anti-hiperglicemic la sobolani. Aceast lucru inseamna ca poate preveni cresterea nivelului de zahar din sange.
  • Cholerectic - Creste secretia bilei din ficat.(ulei de argan comestibil)
  • Chemopreventiv - Capacitatea de a reduce sau intarzia cancerul. Uleiul de argan are un efect anti-proliferativ care inhibta sau intarzie dezvoltarea celulelor maligne.
  • Hipolipemiant - Imbunatateste profilul lipidic.
  • Antiatherogenic - Previne formarea leziunilor in vasele de sange si contribuie la mentinerea sistemului cardiovascular sanatos.(ulei de argan comestibil)

Si daca tot am vorbit despre importanta uleiului de argan in diferite tratamente cosmetice pentru parul tau, cateva insight-uri interesante.

Parul este facut, in mare parte, din keratina, proteina din care sunt alcatuite si coarnele animalelor, copitele acestora, ghearele, ciocurile si penele pasarilor. Practic in structura parului avem mai multe lucruri in comun cu animalele salbatice si pasarile de prada decat ne-am fi asteptat vreodata. 

Cand o suvita de par este umeda dupa dus, piscina sau sesiuni de spa in jacuzzi, ea poate avea in functie de structura si densitate pana la 30% mai mult volum. Poate de aceea dupa ce ne uscam parul avem senzatia ca firele sunt mai scurte sau ca am pierdut din podoaba capilara. 

Parul primeste mai multe vitamine si minerale in sezonul cald si de aceea creste mai repede in timpul verii. Practic, un climat mai cald stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului, accelerand cresterea parului.

Probabil ati observat in filmele de la Hollywood cum detectivii pot afla informatii pretioase despre o persoana dar prin analiza firului de par. Adevarul este ca textura firului de par este ca un ''stick" USB care stocheaza si inregistreaza informatii despre substantele care ajung in organism, mai ales atunci cand vorbim de consumul de droguri a caror urme se vad in radacina firului de par

Paradoxal, singura informatie pe care nu o poate oferi firul de par este sexul. deoarece in forma genuina, firul de par al femeii este identic cu cel al barbatului.

Culorile native ale parului sunt date de anumite minerale. De exemplu, persoanele cu par blond nativ au in structura firului de par molecule de aur. De aceea negrul este cea mai comuna culoare de par pentru ca aici vorbim de molecule de fier.  Doar 1% din populatia lumii are parul rosu, in timp ce 2% din populatia lumii are parul blond natural. 

Parul tau este puternic. Mai exact, un fir de par este mai puternic decat un fir de cupru de acelasi diametru. Fiecare fir de par poate sustine o greutate de aproape 100 grame.

Probabil ca nu stiai asta, dar toti foliculii firelor de par de pe corp se formeaza inca din perioada in care fatul se afla in burta mamei si ei apar in jurul perioadei de 20-22 de saptamani. Un fir de par are durata de viata de 5 ani daca este intretinut corect, hidratat si hranit corespunzator. E nevoie de 3 ani pentru ca parul sa iti ajunga pana la umeri si de 7 ani pentru a ajunge pana in talie. In general, parul creste cu 0,3 – 0,5 mm pe zi, 1,25 cm pe luna si 15 cm pe an.

Cum sa folosesti corect uleiul de argan

Dincolo de toate beneficiile de care am discutat pana acum, uleiul de argan se recomanda si pentru masaj. Si asta pentru ca este un produs versatil care se potriveste tuturor tipurilor de piele si in principal este recomandat pentru pielea imbatranita si/sau uscata. Aplicat cu regularitate pe piele, uleiul de argan ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor, fiind aplicat pe zonele cu probleme ca atare, sau in amestec cu alte uleiuri esentiale. Acest ulei atenueaza urmele vizibile lasate de acnee, varicela, crapaturi sau arsuri. Cum il folosesti corect?

  • Dupa curatarea pielii, masati-o cu ulei pana cand acesta intra in piele.
  • Incalziti uleiul de argan intre palme pentru a-i facilita alunecarea pe piele
  • Daca doriti sa parfumati discret uleiul de argan pentru masaj puteti sa adaugati cateva picaturi de apa de trandafiri. Orice esenta veti adauga uleiului de argan ii va aduce acestuia si alte proprietati.

In plus, uleiul de argan este bun si pentru a intari unghiile si a le face mai putin casante. Cum se foloseste in acest scop?

Spalati-va bine mainile. Pentru mainile deteriorate sau uscate, unghii moi sau casante, inmuiati mainile pentru 15 minute o data sau de mai multe ori pe saptamana intr-un amestec format din ulei de argan si suc de lamaie in parti egale.
Daca unghiile sunt casante, faceti tratamentul de mai sus in fiecare zi. Puteti sa refolositi amestecul conservandu-l timp de o saptamana intr-un recipient curat. 

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-argan-oil#1

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-argan-oil-you-probably-didnt-know-about.html

REFERINTE:

  • Khallouki, F.; Eddouks, M.; Mourad, A.; Breuer, A.; Owen, R.W. Ethnobotanic, ethnopharmacologic aspects and new phytochemical insights into Moroccan Argan fruits. Int. J. Mol. Sci. 201718, 2277.
  • UNESCO. Strengthening of the Argan Biosphere Reserve (SABR), Morocco. Available online: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/biosphere-reserves/arab-states/morocco/arganeraie/sustainable-development/ (accessed on 1 January 2019).
  • Charrouf, Z.; Guillaume, D. Argan oil, the 35-years-of-research product. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014116, 1316–1321.
  • Argan Oil Market Size, Share & Trends Analysis Report by Type (Conventional, Organic), by Form (Absolute, Concentrate, Blend), by Application, by Distribution Channel, by Region, and Segment Forecasts, 2020–2027, Report ID: 978-1-68038-671-4. 2020. Available online: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/argan-oil-market (accessed on 1 March 2020).
  • Hilali, M.; Charrouf, Z.; Soulhi, A.E.A.; Hachimi, L.; Guillaume, D. Detection of argan oil adulteration using quantitative campesterol GC-analysis. J. Am. Oil Chem. Soc. 200784, 761–764.
  • Salghi, R.; Armbruster, W.; Schwack, W. Detection of argan oil adulteration with vegetable oils by high-performance liquid chromatography–evaporative light scattering detection. Food Chem. 2014153, 387–392.
  • Mohammed, F.A.; Bchitou, R.; Bouhaouss, A.; Gharby, S.; Harhar, H.; Guillaume, D.; Charrouf, Z. Can the dietary element content of virgin argan oils really be used for adulteration detection? Food Chem. 2013136, 105–108.
  • Taous, F.; Amenzou, N.; Marah, H.; Maia, R.; Maguas, C.; Bahmad, L.; Kelly, S. Stable isotope ratio analysis as a new tool to trace the geographical origin of Argan oils in Morocco. For. Chem. 202017, 100198.
  • Krajnc, B.; Bontempo, L.; Araus, J.L.; Giovanetti, M.; Alegria, C.; Lauteri, M.; Augusti, A.; Atti, N.; Smeti, S.; Taous, F.; et al. Selective methods to investigate authenticity and geographical origin of Mediterranean food products. Food Rev. Int. 2020
  • J.E.; Ogrinc, N. Authentification of vegetable oils by bulk and molecular carbon isotope analysis with emphasis on olive oil and pumpkin seed oil. J. Agric. Food Chem. 200149, 1534–1540.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
CeraVe Lotiune hidratanta fata si corp, piele uscata si foarte uscata 473 ml

Loțiunea Hidratantă CeraVe are la bază o formulă unică, lejeră ce oferă...

51,40 RON
CeraVe Crema hidratanta de fata SPF 25, ten normal-uscat 52 ml

Crema Hidratantă pentru Față CeraVe cu factor de protecție solară cu...

47,90 RON
La Roche Posay EFFACLAR Duo(+) Cremă corectoare anti-imperfecțiuni, anti semne post-acneice, anti-recurență

La Roche Posay EFFACLAR Duo(+) Cremă corectoare anti-imperfecțiuni, anti...

56,40 RON
newsletter