Sinuzita – simptome si tratament

Sinuzita – simptome si tratament

Sinuzita este o afectiune des intalnita, mai ales in sezonul rece, care se caracterizeaza prin inflamarea sinusurilor paranazale. Sinusurile se impart in patru categorii − etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal − si sunt cavitati mici, pline de aer, care se gasesc in spatele obrajilor si fruntii si se deschid in fosele nazale.

Sinuzita poate afecta doar un singur sinus sau poate cuprinde ansamblul sinusurilor.

Cauzele sinuzitei

Sinuzita are mai multe cauze, putand fi provocata de infectii virale, bacteriene, fungice, imunitate scazuta sau de reactii alergice. Raceala si gripa pot, de asemenea, declansa inflamatia si infectarea sinusurilor, la fel ca si alte stari care provoaca blocarea pasajelor nazale, precum polipii nazali sau deviatia de sept.

Simptomele sinuzitei

Sinuzita poate fi acuta, subacuta, recurenta si cronica, dar semnele si simptomele sunt, in general, unilaterale. Cele mai comune simptome includ scurgere nazala abundenta si purulenta, obstructie nazala, stare generala alterata, oboseala excesiva, simt olfactiv redus, halitoza, tuse productiva in special noaptea, durere locala la nivelul fetei si febra moderata sau mare. Rinoreea poate fi doar posterioara, adica trece direct in faringe, fara a se exterioriza.

Tratamentul sinuzitei

Durata de vindecare este influentata de tipul sinuzitei; astfel, sinuzita acuta se rezolva complet in mai putin de 30 de zile, cea subacuta necesita o perioada mai lunga, intre 30 si 90 de zile, iar cea cronica are o evolutie ce depaseste 90 de zile. In functie de factorii care cauzeaza sinuzita, tratamentul poate fi diferit, de aceea este recomandat consultul medical de specialitate. Pentru a ameliora simptomele se recomanda inhalatiile cu aburi, aplicarea de comprese fierbinti pe zona sinusurilor afectate, consumul de bauturi calde, igiena nazala cu solutii saline, antipiretice si antiinflamatoare, decongestionante nazale si produse care stimuleaza capacitatea naturala de aparare a organismului.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Baraka 450 mg x 24 capsule – pentru calmarea tusei

Baraka este un supliment alimentar care contine ulei din seminte de...

19,40 RON
Assista Ser fiziologic 0.9%, 20 unidoze*5 ml

Assista ser fiziologic este un produs sub forma de monodoza, fara...

16,90 RON
Secom Vitamin C 1000 mg, pentru imunitate, 100 capsule

Vitamina C de la Secom ofera concentratia optima de vitamina C si...

53,90 RON
newsletter