Ficat gras? Stop stres!

Ficat gras? Stop stres!

Ficatul gras reprezinta o afectiune, denumita in termeni medicali steatoza hepatica, si reprezinta acumularea de grasime in exces la nivelul ficatului, peste 5-10% din greutatea sa. Steatoza hepatica poate fi de trei feluri: steatoza hepatica de cauza alcoolica, de cauza non-alcoolica si steatoza hepatica de sarcina, insa aceasta din urma este foarte rar intalnita.

Factori de risc

Principalul factor de risc al ficatului gras de cauza non-alcoolica este stresul, urmat indeaproape de alimentatie, dar si de oboseala cronica. Obezitatea, abuzul de medicamente sau intoxicatia cu anumite substante pot sta, de asemenea, la baza declansarii acestei afectiuni. In mod normal, ficatul contine grasime, insa anumite dereglari din organism, categorie in care intra sindromul x-metabolic si nivelul marit de colesterol si trigliceride, pot favoriza depozitarea grasimilor la nivel hepatic. Pe de alta parte, consumul excesiv de alcool ramane principala cauza care declanseaza steatoza hepatica alcoolica.

Afectiuni ale ficatului cel mai des intalnite: cauze

Cele mai des intalnite afectiuni ale ficatului sunt steatoza hepatica, hepatomegalia, icterul, insuficienta hepatica, ciroza hepatica, hepatita, dar si adenomul hepatic si cancerul hepatic. Hepatita este de mai multe tipuri, cea mai periculoasa fiind hepatita de tip B si de tip C, forme care nu se vindeca, dar pot fi tinute sub control, insa netrate conduc la ciroza hepatica si chiar la cancerul hepatic. Acestea sunt determinate de contaminarea, prin sange sau sex neprotejat, cu virusul hepatic B sau C. Hepatita de tip A se mai numeste si boala mainilor murdare si se transmite prin contact direct sau indirect (alimente, apa) cu persoana contaminata, insa este o afectiune care se vindeca cu tratament adecvat. Hepatomegalia reprezinta ficatul marit si cauzele pot fi de la stres si oboseala si pana la existenta unei alte afectiuni hepatice.

Solutia: schimbarea stilului de viata

Ficatul gras, dar si majoritatea afectiunilor hepatice, nu au un tratament medicamentos specific, ci o serie de imbunatatiri legate de stilul de viata. Punctam ca steatoza hepatica este o afectiune reversibila, cu atat mai mult cu cat celulele hepatice au marea calitate de a se regenera, insa trebuie intervenit din timp, in caz contrar exista riscul de ciroza sau insuficienta hepatica. Primul pas deosebit de important este renuntarea la consumul de alcool si eliminarea din alimentatie a grasimilor, zaharurilor, a sucurilor din comert, a carbohidratilor, a prajelilor, a produselor procesate sau semiprocesate, asa cum sunt mezelurile, dar si a produselor de patiserie, a pastelor fainoase si produselor de tip fast-food. De asemenea, se recomanda eliminarea definitiva a stresului, odihna minim 8 ore pe noapte si practicarea exercitiilor fizice usoare, minim 30 de minute pe zi. De o deosebita importanta in sustinerea sanatatii ficatului sunt ceaiurile si suplimentele alimentare cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator. Recomandarea noastra este Liv 52 de la Himalaya, un produs pe baza de ingrediente naturale care sustine regenerarea celulelor hepatice, impiedica acumularea grasimii la nivel hepatic si stimuleaza secretia bilei.

Simptomele ficatului gras

Ficatul gras nu prezinta simptome specifice in primele faze, iar cand acestea apar boala este deja intr-un stadiu avansat. Din acest motiv, preventia este cea mai buna solutie, iar suplimentele alimentare pentru sustinerea ficatului sunt o buna metoda de intretinere chiar si pe termen lung. Stilul de viata actual si expunerea constanta la poluare, chiar si in conditiile unei alimentatii sanatoase, pot afecta functiile hepatice. Primele semne care ar trebui sa ne trimita la medic pentru un set de analize sunt oboseala nejustificata si slabiciunea generala, pierderea apetitului si scaderea in greutate, confuzia si greata. Cresterea in dimensiuni a ficatului reprezinta un stadiu evoluat al steatozei hepatice si atunci pot aparea dureri in partea dreapta a abdomenului, pete maronii pe piele, retentie de apa la nivelul picioarelor, dar si hemoragie gastro-intestinala, in cazurile severe.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Nestle Optifibre, 125 g

OptiFibre® contine 100% fibre solubile, cu efect prebiotic, care ajuta...

25,12 RON
Hepatoprotect Forte 150mg, 5 blistere x 10 comprimate

Hepatoprotect Forte este un supliment alimentar pe baza de silimarina....

16,88 RON
Slaboficat Slim, 30 capsule

Slaboficat Slim este un supliment alimentar ce ajuta la mentinerea...

19,40 RON
newsletter